torsdag 22. oktober 2015

Aioli

Aiolien vår er berre heilt himmelsk, før lagde vi den på soyaolje men på grunn av fleire har soyaallergi valgde vi å gå over til rapsolje.
Nåken trur at det er om å gjøre å peise mest mulig på med kvitløk i aiolien og det kan faktisk bli litt for mykje av det gode! 

Her får dåke den superhemmelige oppskrifta vår på "verdas beste" aioli:

2 tempererte eggeplommer, 0,5 ss dijonsennep, 1/3 kinesisk kvitløk (evt 3 store/4 små fedd "vanlig" fransk kvitløk. Rasp den oppi med det andre. 
Sett i gang kjøkkenmaskina på full styrke  (bruk ballongvisp) og hell 0,5 liter rapsolje i ein tynn, tynn stråle mens maskina er i gang. Blir aiolien for tjukk har du oppi nokre spiseskeier kokt vatten. 
Då blir den kvitare og meir krema.
Avslutt med litt pepper, salt og ein desj sitron. Eg foretrekker maldonsalt i alt eg lagar.
Hvis aiolien sprekker må du vaske bollen og vispen på nytt og starte forfra med ei ny eggeplomme, så tilsetter du litt og litt fra forsøk nr 1. Sprekker den igjen må du atter en gang starte med ny eggeplomme og slik går det fram til du klarer det. 
Reint utstyr er viktig for å få det til. Og litt tolmodighet. :)
Heilt klart best å lage den i god tid før den skal etast! 
Den holder seg dagesvis i kjøleskapet og er perfekt til brød, salat, burger, kylling... 

Lykke til!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar